2.1: Εισαγωγή στις βασικές έννοιες του Παγκόσμιου Ιστού


Λίγα Λόγια για την ιστορία του Παγκόσμιου Ιστού :

(παρατίθεται παρακάτω η αντίστοιχη παράγραφος απο την ελληνική ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια)

Η τεχνολογία του ιστού δημιουργήθηκε το 1989 από τον Βρετανό Τιμ Μπέρνερς Λι, που εκείνη την εποχή εργαζόταν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στην Γενεύη της Ελβετίας. Το όνομα που έδωσε στην εφεύρεσή του ο ίδιος ο Lee είναι World Wide Web, όρος γνωστός στους περισσότερους από το "www". Αυτό που οδήγησε τον Lee στην εφεύρεση του Παγκόσμιου ιστού ήταν το όραμά του για ένα κόσμο όπου ο καθένας θα μπορούσε να ανταλλάσσει πληροφορίες και ιδέες άμεσα προσβάσιμες από τους υπολοίπους. 

 

 

Αυτό το άρθρο υπόκειται στους όρους της Άδειας Δωρεάν Τεκμηρίωσης GNU. Χρησιμοποιεί υλικό από Άρθρο "Παγκόσμιος Ιστός".

Ορισμός:

Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι μια τεράστια συλλογή από ψηφιακά έγγραφα (τις ιστοσελίδες), που βρίσκονται αποθηκευμένα σε υπολογιστές του Διαδικτύου.Λόγω της μεγάλης απήχησης του Παγκόσμιου Ιστού, πολλές φορές ταυτίζουμε τον Παγκόσμιο Ιστό με το Διαδίκτυο.Αυτό φυσικά είναι λάθος.

Αυτή την διαφορά επισημαίνει και η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια.Παρατίθεται το αντίστοιχο άρθρο παρακάτω:

Παγκόσμιος Ιστός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Παγκόσμιος ιστός και Internet συχνά θεωρούνται το ίδιο πράγμα. Η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη καθώς ο ιστός αποτελεί μία μόνο εφαρμογή του Internet. Για την ακρίβεια, την δημοφιλέστερη. Σε αντίθεση με το Internet, που έχει και υλική υπόσταση, ο ιστός δεν έχει, μιας και αποτελείται από πακέτα πληροφορίας. Η τεχνολογία του ιστού καθιστά δυνατή την δημιουργία "υπερκειμένων", μία διασύνδεση δηλαδή πάρα πολλών μη ιεραρχημένων στοιχείων που παλαιότερα ήταν απομονωμένα. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να πάρουν και άλλες μορφές πέραν της μορφής του γραπτού κειμένου, όπως εικόνας και ήχου.

 


Αυτό το άρθρο υπόκειται στους όρους της Άδειας Δωρεάν Τεκμηρίωσης GNU. Χρησιμοποιεί υλικό από Άρθρο "Παγκόσμιος Ιστός".

Μια ιστοσελίδα μπορεί να περιλαμβάνει κείμενο, εικόνες, ήχο, ή βίντεο και μεταφέρεται στο Διαδίκτυο ταξιδεύοντας από κάποιον κεντρικό υπολογιστή ,στον οποίο είναι αποθηκευμένη , στον υπολογιστή μας.Κάθε ιστοσελίδα έχει την δική της διεύθυνση στον Παγκόσμιο Ιστό και αν θέλουμε να επισκεφτούμε την ιστοσελίδα αυτή πρέπει να ξέρουμε την διεύθυνση της.Η διεύθυνση αυτή καλείται URL(Uniform Resource Locator- Ενιαίος Προσδιοριστής Πόρου) ή πιο απλά διεύθυνση ιστοσελίδας.Μια διεύθυνση ιστοσελίδας είναι μοναδική και έχει την μορφή:

  • http: σύνολο κανόνων στους οποίους υπακούει το λογισμικό πλοήγησης
  • www: World Wide Web δηλώνει ότι πρόκειται για διεύθυνση στον Παγκόσμιο Ιστό και είναι προαιρετικό.
  • internet όπως στο παράδειγμα ή καποιο άλλο όνομα:έχει σχέση με το όνομα του ιδιοκτήτη του δικτυακού τόπου.
  • com: κατάληξη που δηλώνει την περιοχή στην οποία ανήκει η ιστοσελίδα :gr->Ελλάδα, it->Ιταλία, de->Γερμανία ή τον τύπο της ιστοσελίδας όπως στο παράδειγμα, com->εμπορική, org-> οργανισμός.


Τι είναι ένας δικτυακός τόπος;

Ένας ιστότοπος, ιστοχώρος ή δικτυακός τόπος ( web site) είναι μία συλλογή από ιστοσελίδες, εικόνες, βίντεο και άλλα ψηφιακά στοιχεία, τα οποία φιλοξενούνται στο ίδιο domain (περιοχή) του Παγκόσμιου Ιστού. Βασίζεται στην υπηρεσία www (world wide web - παγκόσμιος ιστός), μια από τις υπηρεσίες που παρέχονται στο Διαδίκτυο, με τη χρησιμοποίηση του πρωτοκόλλου http. Η υπηρεσία αυτή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του ίντερνετ να δημιουργήσουν οποιουδήποτε είδους περιεχόμενο στις ιστοσελίδες τους. Το σύνολο των ιστοτόπων αποτελεί το world wide web (www).